De Perfecte Kop Thee: Ontdek de Ideale Zettemperaturen voor Losse Kruiden, Darjeeling Green, Assam, Ceylon, Earl Grey en Rooibos
07 augustus 2023 
in Thee

De Perfecte Kop Thee: Ontdek de Ideale Zettemperaturen voor Losse Kruiden, Darjeeling Green, Assam, Ceylon, Earl Grey en Rooibos

In dit artikel lees je precies hoe je de perfecte kop thee voor jezelf zet.

Uit wat voor soorten thee bestaan de Zuci mélanges?

Zuci Infusions zijn kruiden mélanges. Elke blend is een combinatie van drie tot vier verschillende kruiden, bloemen of specerijen. 

De Zuci colors zijn mélanges op basis van theebladeren die afkomstig  zijn van de Camelia Sinensis plant. De verschillende soorten thee, zoals de darjeeling, ceylon en assam, zijn afkomstig uit verschillende gebieden, elke soort heeft zijn eigen smaak en kwaliteiten. Zuci heeft kruiden en bloemen toegevoegd aan de Camelia Sinensis blaadjes, waardoor dit thee-mélanges zijn geworden. Deze combinatie van thee met kruid kan de ideale zet temperatuur en duur beïnvloeden.

Elk type thee of infusie heeft zijn eigen optimale zettemperatuur om de beste smaak en aroma's vrij te geven.

De verschillende mélanges uitgelicht:

Hieronder benoem ik de verschillende mélanges die we bij Zuci gebruiken met de ideale zet temperatuur. Ik bespreek als volgt: losse kruiden, Darjeeling Green, Assam, Ceylon, Earl Grey en Rooibos.

Zuci infusions bestaan uit losse kruiden:

Losse kruiden of kruidentheeën zijn gemaakt van gedroogde kruiden, bloemen en specerijen. Denk aan kamille, munt, gember of lavendel. Het mooie van kruideninfusies is dat je de zettemperatuur meestal wat hoger kunt houden, rond 90-95°C (194-203°F). Dit komt doordat deze mélanges geen delicate theebladeren bevatten die kunnen verbranden, waardoor je de kruiden langer kunt laten trekken om de volle smaak te onttrekken. Doordat je het water door een koudere lucht giet in een koude, of opgewarmde theepot: het water is direct lager van temperatuur en dus perfect voor de kruiden, nl. 95°C.

Mijn TIP voor het zetten van Zuci Infusions is dan ook: kook je water tot 100°C op. En schenk het direct OP de losse kruiden. Op deze manier 'schrikken' de kruiden en laten ze direct hun smaak en aroma's los. 

Doe je het andersom: eerst het water in de pot en daarna de kruidenzakje erbij, dan zal je zien, dat de kruiden veel meer tijd nodig hebben om hun smaak los te laten, het water is dan al afgekoeld als je wilt gaan drinken. 

Je kan naar smaak de infusies langer of korter later trekken. Maar houdt een minimum aan van 5 minuten. Zuci rood en Zuci geel vind ik zelf heel lekker als ze 10 minuten trekken of langer: ik laat het zakje er gewoon in hangen.

EXTRA TIP: Ook kies ik ervoor om de kruiden in een T-sac theefiltertje te doen, zodat ik later niet met losse blaadjes in mijn mond zit en ik uiteindelijk de natte kruiden uit de pot moet spoelen, en ik de losse blaadjes uit mijn gootsteen moet vissen. Dat verpest mijn zen-momentje en dat vind ik jammer.

Zuci Peaceful: Darjeeling Groene mélange:

Darjeeling Groene thee is delicaat en licht aromatisch. Om de subtiliteit van deze thee te behouden, adviseer ik om water te verwarmen tot ongeveer 75-80°C (167-176°F). Te heet water kan de thee bitter maken, dus laat het water even afkoelen voordat je het over de theeblaadjes giet. Laat de thee niet te lang trekken, ongeveer 2-3 minuten is voldoende.

TIP voor het zetten van Zuci Peaceful op basis van darjeeling groene thee samen met een kruid, die het liefste dus 95°C willen. Adviseer ik toch om de mélange langer te laten trekken. De toevoeging van de kruiden maakt de afdronk sowieso heel zacht. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over dat de groene thee bitter wordt. Let er wel op dat je de juiste hoeveelheid gebruikt voor je kop, je mok of je pot. 

Zuci Loving: Assam mélange:

Assam-thee staat bekend om zijn krachtige smaak en volle body. Voor het zetten van Assam-thee kun je het water verwarmen tot ongeveer 85-90°C (185-194°F). Deze hogere temperatuur helpt de smaken en het karakter van de thee beter te onthullen. Laat de theeblaadjes ongeveer 3-5 minuten trekken, afhankelijk van hoe sterk je de thee wilt hebben.

TIP voor het zetten van Zuci Loving op basis van zwarte assam thee in combinatie met een kruid. Ook voor deze mélange geldt: Je kan hem gerust langer laten trekken, maar verander niks aan de temperatuur. Door de toevoeging van de kruiden is de afdronk heel zacht. De bittere smaak, waar zwarte thee om bekend staat, blijft hierdoor uit.

Zuci Cheerful: Ceylon mélange:

Ceylon-thee is een andere populaire zwarte thee met een gevarieerde smaak, afhankelijk van de regio waar het wordt verbouwd. Voor de meeste Ceylon-theeën is een zettemperatuur van 85-90°C (185-194°F) ideaal. Hetzelfde dus als Zuci Loving, de assam thee.

TIP voor het zetten van Zuci Cheerful: Een kortere trektijd van 2-4 minuten werkt goed voor het onthullen van de verfijnde smaken van de ceylon blaadjes, maar voor het vrijgeven van de subtiele toevoeging van de kruiden is het ook voor deze mélange prima om deze langer te laten trekken. Doe dit op gevoel, proef en als je het lekker vindt dan is het klaar!

Zuci Truthful: Earl Grey mélange:

Earl Grey is een zwarte thee met een vleugje bergamotolie voor een citrussmaak. Deze thee doet het goed bij een zettemperatuur van ongeveer 85°C (185°F). De lagere temperatuur helpt om de delicate citrusaroma's te behouden.

TIP voor het zetten van Zuci Truthful: Een trektijd van 2-4 minuten is meestal voldoende om de smaak in balans te houden. En net als bij de andere Zuci Colors: Laat het wat langer staan om ook het toegevoegde kruid mooi tot zijn recht te laten komen.

Zuci Grounding: Rooibos mélange:

Rooibos is een cafeïnevrije infusie afkomstig uit Zuid-Afrika en heeft een natuurlijke zoetheid en zachtheid. Rooibos heeft niets te maken met thee. Het is een kruid en moet je dus ook zo behandelen.

TIP voor het zetten van Zuci Grounding: Het zetten van rooibos vereist daarom ook water op ongeveer 90-95°C (194-203°F). Aangezien rooibos geen theebladeren zijn, kun je het langer laten trekken, bijvoorbeeld 5-7 minuten, om de volle smaak te verkrijgen.

En tot slot:

Onthoud dat thee zetten een kwestie van persoonlijke voorkeur is. Experimenteer met verschillende temperaturen en trektijden om de smaak te ontdekken die het beste bij jou past. Doe het een beetje op gevoel.

Geniet van je thee-moment!

Liefs,Over de schrijver
Anneke
Door

Anneke

op 10 Aug 2023

Kijk, nu ga ik nog meer van mijn Zuci vriendjes genieten!

Margo Ruiter
Door

Margo Ruiter

op 11 Aug 2023

Dat was precies de bedoeling!

Reactie plaatsen