Thee: hét middel voor innerlijke balans
28 september 2021 
in Thee

Thee: hét middel voor innerlijke balans

Je hebt al zo vaak thee gedronken zonder het te beseffen, omdat je volledig opging in je zorgen… Als je niet eens weet hoe je een kopje thee met mindfulness en concentratie kunt drinken, dan drink je eigenlijk helemaal geen thee. Je drinkt je leed, je angst, je woede – geluk is dan niet mogelijk

-Thich Nhat Hanh

Wat is thee?

Thee is een warme drank gemaakt van theebladeren van de plant Camellia sinensis. Er bestaan verschillende variaties warme dranken, waarbij aftreksels van kruiden en bloemen, van hartige kruiden en van bessen geen thee genoemd mogen worden, maar wat in de volksmond wel gebeurt. Infusies, bouillon, limonade, wat mij betreft hoort het allemaal in de categorie thee, omdat het ritueel om de ingrediënten te verzamelen en het bereiden ervan op hetzelfde neerkomt.

Ook geldt voor alle ingrediënten, dat de energetische betekenis heel krachtig is. De kosmische informatie is vertaald door de aarde en gegroeid als bladeren, kruiden, bloemen en bessen. Wij schenken er water op en maken deze deze informatie vloeibaar en goed opneembaar voor ons lichaam.

Voor alle dranken geldt, dat je je eigen samenstelling van ingrediënten kan verzamelen. Wanneer je goed leert afstemmen, zal je merken dat je keus je behoefte ondersteunt. Wellicht groeien er kruiden in je tuin, of koop je bij de winkel op de hoek precies dat, waar je zin in hebt. Wanneer je eenmaal de ingrediënten bij elkaar hebt gezocht, kan je je drank gaan bereiden.

Theeceremonie

Vijftien jaar geleden heb ik tijdens mijn reis naar Japan een officiële theeceremonie mee mogen maken. Wat mij bijgebleven is, is de totale aandacht, de onvoorwaardelijke toewijding voor de handelingen én voor diegenen waarvoor de ceremonie bestemd is. Ik had op dat moment nooit kunnen bevroeden, dat de theeceremonie zo’n belangrijke plaats in mijn leven zou gaan innemen. Wanneer je voor jezelf een theeceremonie houdt, betekent dat, dat je jezelf zo hoog acht, dat je het waard bent om een ritueel voor uit te voeren.

Hand met donkere schenkkan giet dampend water in een rij met kopjes.

Theeceremonie, schenk met aandacht de hete thee in je kopjes.

Een theeceremonie betekent een moment van pure, onvoorwaardelijke liefde voor jezelf, of voor degene waar je de ceremonie voor doet. Een moment van verstilling. Tijdens het doen van een theeceremonie bestaat er niks anders, dan de kruiden, het water, de handelingen en de buiging voor het hogere in jezelf en eventueel je gast.

Wanneer je thee op deze manier bereidt, transformeert je theepauze tot een heilig moment voor jezelf, waarin je in totale aandacht je afstemt op dat wat je nodig hebt op dat moment. Welke handelingen je uitvoert, maakt niet uit. Als je ze maar met aandacht doet. Of je nu verse kruiden verzamelt, droge kruiden mengt, een mengsel van losse kruiden kiest of een builtje thee uitkiest uit een doosje, verstil voordat je handelt. Haal diep adem, voel wat je voelt en laat je intuïtie spreken. Door te verstillen, stap je uit je routine en geef je jezelf de mogelijkheid om een nieuwe weg in te slaan. Je keus is altijd goed, wanneer je vanuit liefde voor jezelf de keus maakt. Je hebt een manier gevonden om goed te zorgen voor jezelf!

Voor elke stemming een kopje

Elk theemoment is verschillend, omdat je stemming varieert op de verschillende momenten op de dag. Zo heb je kruiden voor ontwaken, focus of verwerken van indrukken. Verschillende soorten thee kunnen je stemming ondersteunen of je sturen in een richting die je nu nodig hebt. Elke soort heeft zijn eigen kwaliteit. Waar zwarte thee of groene thee je ondersteunt in het werken hier en nu, werkt kruidenthee in op de subtielere energielagen. Tevens hebben kruiden vaak een medicinale werking, waardoor je zelf kan sturen in je gezondheid. Ken je stemming, ken je voeding en ken je handelen. Oefening hiermee geeft je de handvatten om je authentieke pad te bewandelen en los te komen van het gangbare.

Theedrinken

Drink je thee met aandacht. Ruik, voel en proef. Laat het warme vocht in je mond rollen, alvorens het door te slikken. Vul jezelf niet met vocht, maar drink daadwerkelijk je thee. Je mening over de geur van de thee kan verschillen van de smaak. Wanneer je mindful proeft, zal je ontdekken dat er zo veel meer te proeven valt, dan dat je normaal doet. Ook zul je merken, dat tijdens verschillende stemmingen, je thee anders smaakt. Wat voel je nadat je de thee doorgeslikt hebt? Hoe ontvangt je lichaam de drank? Voel je warmte, een tinteling of ruimte? Het is allemaal mogelijk. Door mindful thee te drinken, leer je selectief zijn in wanneer je bepaalde voeding nuttigt. Je leert je afstemmen op jezelf en dat wat je nodig hebt. Dit komt uitgebreid in de theeceremonie aan bod.

De uitdaging

De theeceremonie is een simpele, doch doeltreffende manier om in je drukke dagelijkse leven rustpunten in te bouwen, je op te laden en in liefde je volgende stappen te zetten. Een kopje thee is hét middel tot gezondheid, balans en geluk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Wanneer jij in balans je werk doet, zullen je collega’s graag bij je zijn en zal het team beter presteren. Je gezin zal wel varen bij een rustig en liefdevolle baken, om zich veilig, gezien en gehoord te voelen.

Ook de wereld zal baat hebben bij elk mens wat in aandacht zijn keuzes maakt, steeds stil wordt en afstemt op zijn hart. Sta je voor een keus, stel jezelf dat de vraag: ‘wat draagt het meeste bij?’ Dat is dan je antwoord. Laat je leiden door liefde, mildheid en begrip. Balans begint bij jezelf en heeft een hele grote reikwijdte. De uitdaging: Begin eenvoudig met een kopje thee. Bouw dit uit tot elke kop die je drinkt. Oefening baart kunst en weet dat je ongeveer zes weken nodig hebt om je gewoonten te veranderen. Geef jezelf geen strafpunten wanneer je achteloos je drinken drinkt. Heb geduld met jezelf. Je bent het waard!

Hoe bouw jij een momentje in voor jezelf?

Voor meer inspiratie volg DEZE LINK

Op je gezondheid’ zou ik zeggen, santé!

 

 

Dit artikel is gepubliceerd in 2014 in het juni-nummer van de AgendaPlus.be. Bekijk de uitgave via deze link.

Over de schrijver
Reactie plaatsen